Människorättsaktivist tystas och världen tittar bara på

Om människorättsaktivister tystas, så borde världen säga ifrån. Visa att det inte är acceptabelt. Det är svårt att le när människor som hjälper andra blir tystade.

Sedan Anna Politkovskaja mördades har flera människorättsaktivister blivit mördade. Ett pressmeddelande från Svenska Freds den 5 november rapporterar att tjetjensk säkerhetspolis har fört bort den tjetjenske människorättsaktivisten Arbi Salambekovitj Chatjukaev.

Jag uppmärksammar detta, därför att världen är tyst och jag vill att fler ska förstå det allvarliga i vad som sker just nu.

I pressmeddelandet från Svenska Freds uppmärksammar man även att tjetjeniens president Kadyrovs närmaste man Adam Delimchanov har nyligen uttalat sig mycket hotfullt mot MR-aktivister i Tjetjenien och jämställde dem med terrorister och sa också att de skulle behandlas därefter.

Alltså, enligt Delimchanov är alltså MR-aktivsten Arbi terrorist. Arbi arbetar för den tjetjenska människorättsorganisationen Tjetjeniens mödrar som söker efter spårlöst försvunna och ger social och juridisk hjälp till anhöriga till försvunna från de båda Tjetjenienkrigen.

Och världen tiger.

Jag håller med det som Svenska Freds ordförande Anna Ek skriver på sin blogg:

”svenska UD [måste] vända sig till sina ryska kollegor för att be om en förklaring till det som nu händer. Det är oerhört viktigt att markera att omvärlden känner till gripandet för att därigenom minska risken för att Arbi dödas.

Låt det INTE bli så att ännu en människorättsaktivist tystas ner för gott.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s