Ryskt dödsstraff kan återupptas

I Amnesty rapporten ”Dödsdomar och avrättningar under 2008” framkommer det att en majoritet av världens 192 länder inte längre använder dödsstraffet. 138 länder har avskaffat straffet i lag eller praktik. Av de 59 länder som fortfarande har straffet inskrivet i lag genomförde bara 25 av dem avrättningar under 2008.

Det verkar tyvärr, som att de 25 länderna som genomförde straffet förra året, kommer att få sällskap av ytterligare ett land. Ryssland.

Imorse kunde jag, i tidningen 18 minuter, läsa att Ryssland kan återuppta dödsstraffet. Hela dagen har jag gått och tänkt på detta, och blivit argare och argare. Varför? Därför att dödsstraff, precis som Lise Bergh skriver, “är en människorättskränkning liksom ett symptom på en våldskultur. Att stater tar livet av en medborgare kan aldrig godtas.”

Vi måste kämpa för att dödsstraffet ska avskaffas. Ryssland har de senaste 13 åren avstått från att tillämpa dödssstraffet, trots att straffet finns inskrivet i rysk strafflag. Opionsundersökningar visar numera att mellan 65-74 procent av den ryska befolkningen är för att man återupptar dödsstraffet, vilket utfördes tidigare i Ryssland, med pistolskott i nacken.

Bara för att 138 länder har avskaffat dödsstraff så kan vi inte nöja oss med det. Vi ska inte vara nöjda förrän den dag dödsstraff ej längre existerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s