Kritiken mot Ryssland måste bli skarpare

Jag ler. Jag är nämligen inte den enda som vill att Sverige bör vara skarpare i sin kritik mot Ryssland och bristen på mänskliga rättigheter i Ryssland och Tjetjenien.

Bland annat har över hundra ärenden behandlats av Europadomstolen. Ärenden som gäller grova människorättsskränkningar. I nästan samtliga har Ryssland fällts. Europadomstolen har lyckats fastställa vem som burit ansvar för övergreppen i de flesta fallen, dock kan inte Europadomstolen lagföra enskilda individer utan detta måste ske i rysk domstol.

Dock har inte de som har varit ansvariga för grova människorättskränkningar blivit ställda inför rätta i Ryssland. Inte ens i de fall när de misstänkta tros ha begått krigsförbrytelser.

Verkställandet av Europadomstolens domar övervakas av Europarådets ministerkommitté, där utrikesminister Carl Bildt representerar Sverige. Vid ett flertal tillfällen har kommittén att Ryssland inte gjort tillräckligt för att verkställa domarna. Utan några resultat.

Därför håller jag med Robert Hårdh och Martin Uggla när de skriver

“Vi anser att det nu är dags att skärpa tonen och ställa tydligare krav på den ryska statsledningen. Det räcker inte att som tidigare i vaga ordalag uppmana till respekt för Europadomstolen. Istället bör man utgå från de konkreta fakta som finns och formulera kraven därefter.”

När det kommer till människorättskränkningar så kan vi inte bara stå bredvid och se på. Sverige måste skärpa tonen mot Ryssland, visa världen att detta inte är okej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s