Vi tiger medan Tjetjenien styrs av en Envåldshärskare

Ni kanske undrar varför jag skriver så mycket om just Tjetjenien, när det finns så många andra platser i världen där mänskliga rättigheter ej respekteras. Kanske för att jag anser att det har glömts bort. Kanske för att när jag i skolan, så fick vi aldrig läsa om kriget i Tjetjenien. Jag visste inte ens att det fanns ett område som hette Tjetjenien. Och det är nog därför jag inte kan sluta skriva om alla hemskheter som pågår i detta område, där hundratusentals människor har dött – utan att resten av världen verkligen har uppmärksammat detta.

Vi säger så fint, att vi arbetar för demokrati och för alla människors lika värde och rättigheter. Men tydligen så är det okej att världen blundar när människor lider, blir diskriminerade eller ifråntagna sina rättigheter när Ryssland har ett intresse i området. Då ska världen tydligen ignorera det som pågår.

Inte nog med att världen var tyst (eller i alla fall inte sa ifrån skarpt och införde sanktioner) under de två krigen i Tjetjenien, men nu fortsätter man tiga. Detta trots att ju mer man läser om Ramzan Kadyrov, presidenten i Tjetjenien, så blir man mörkrädd. Jag har länge vetat att han har tigrar som husdjur och är en brutal människa… men när man läser om hur Kadyrovs ord är lag i Tjetjenien och att kulturen kring Kadyrov påminner om Stalins dito samt att hans ansikte syns överallt i Groznyj på jättetavlor. Sedan två år tillbaka är han envåldshärskare i denna lilla ryska delrepublik med en miljon invånare.

Än värre är den anklagelse som riktas från människorättsorganisationer: att Ramzan Kadyrov har ett privat fängelse i palatsets källare, där han i egen hög person »tar hand« om fångarna.

Men vart är kritiken från resten av världen? Existensen av någon slags demokrati och mänskliga rättigheter verkar inte synas till i Tjetjenien. Kadyrov kommer att fortsätta härska över folket i Tjetjenien tills den dag Putin säger ifrån – vilket betyder att vi måste sätta press på Putin. För just nu verkar Putin vara nöjd med sin “marionettdocka” i Tjetjenien – vilket vi bara kan inte tillåta. Vi måste börja agera. Vi kan inte bara se på medan demokrati och mänskliga rättigheter suddas ut från ett område som för varje dag kontrolleras allt mer av envåldshärskaren Ramzan Kadyrov.

Läs även denna artikel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s