Iran konfiskerar Shirin Ebadis fredspris

P1000138 P1000102

I mars, detta år, träffade jag en fantastisk kvinna. Hon heter Shirin Ebadi och har blivit tilldelad Nobels Fredspris för sitt arbete för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter i Iran.

Nu har Iran konfiskerat Ebadis fredspris. Detta är inte första gången som myndigheterna i Iran har behandlat Ebadi på detta sätt – tidigare arbetade hon som domare (var den första kvinnliga domaren i Iran) tills myndigheterna tvingade henne att lämna sin post.

Shirin Ebadi kom nästan aldrig till PeaceJam eventet i England, där jag träffade henne för andra gången. Hon kom, trots att myndigheterna precis innan hade beslagtagit alla hennes journaler på alla de människor som hon hjälpte med juridisk hjälp. Fast Shirin verkar inte ge upp så lätt. Utan hon dök upp i England, för att inspirera ungdomar till att inte ta saker och ting för givet. Till att inte ta mänskliga rättigheter för givet. Till att inspirera ungdomar till att agera.

Nu har de tagit hennes fredspris. Dock tror inte jag att detta kommer att få Shirin att sluta kämpa för mänskliga rättigheter. Hon kommer inte sluta att hjälpa människor i Iran och andra länder, vars rättigheter blir kränkta varje timme, varje dag.

Precis som Norge, måste även Sverige agera. Norge har kallat Irans chargé d’affaires upp till norska UD för att ta emot en kraftig norsk protest. Det minsta Sverige bör göra är att göra likadant.

Du kan läsa mer om detta här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s