Sverige måste följa Storbritanniens fotspår och ratificera konventionen om klustervapen!

Idag kan man läsa i DN att nu har även Storbritannien ratificerat konventionen om att förbjuda användandet av klustervapen. Sverige skrev under konventionen den 8 mars 2009 men har fortfarande inte ratificerat konventionen – vilket betyder att det fortfarande är lagligt för Sverige att använda klustervapen.

Här kan du läsa både vad för typ av klustervapen Sverige har och vad andra länder har.

Klustervapen består av kapslar med många mindre bomber inuti som sprids över stora områden. Framför allt så är det oftast civila som drabbas. Oskyldiga. Klustervapen kan inte skilja på soldater och civila. En del bomber exploderar inte. Utan ligger där på marken. Barn har ofta funnit dem intressanta, då de ser annorlunda ut och ser ut som en leksak – och plockar upp dem, vilket kan orsaka till att bomben exploderar och barnen skadar sig eller till och med dör.

Att Sverige inte ratificerar konventionen som förbjuder användandet av klustervapen är fegt. Ett vapen som inte alls kan skilja på soldater och civila, där oskyldiga oftast är de som drabbas – ja, ett sådant vapen skall vara förbjudet att användas. Det är dags för Sverige att våga stå för det man har undertecknat – för Sverige har faktiskt undertecknat konventionen. Nu måste vi även ratificera den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s