Viktigt att Ryssland inte skyller terrordåden på en hel befolkning

Moskva drabbades idag av ytterligare ett terrordåd, denna gång i tunnelbanan. Rysk mosaik beskriver den vackra tunnelbanan, för oss som inte varit där. Dock åker jag tunnelbana i Stockholm nästan varje dag – och kan enkelt föreställa mig paniken, kaoset och skräcken ryssarna måste ha upplevt och kanske fortfarande upplever.

Trots att ingen person eller grupp har tagit på sig ansvaret för dåden, så verkar media och även många i Ryssland lägga skulden på Tjetjenien och grupper därifrån. I DN kan man läsa att “tidigare har militanta tjetjenska grupper sagts vara ansvariga för sprängdåd i huvudstaden, men de senaste åren har det varit lugnt. Däremot har våldet trappats upp i själva Tjetjenien de senaste månaderna.” Jan Arell skriver till och med “Tjetjener har, sedan självständighetskampen inleddes på nytt på 90-talet, fått skulden för i stort sett alla attentat. Några av dem visade sig dock vara genomförda av den ryska säkerhetstjänsten, som ville skapa argument för hårdare tag mot tjetjenerna.”

Jag har skrivit om situationen i Tjetjenien tidigare. Gå gärna och läs i äldre inlägg. Tidigare har jag bland annat uppmärksammat  hur farligt det är för människorättsaktivister att arbeta i Tjetjenien. På nyheterna rapporterade man hur våldet mot människor som har kaukasiskt utseende och som bor i Moskva har ökat ännu mer sedan terrordåden tidigare idag. Dock är det faktiskt viktigt att både vi och människorna i Ryssland, inte lägger skuld på en hel befolkning för det som skedde. Terrordåden utfördes inte av människorna i Tjetjenien, utan utfördes av extremister.

Nu får man hoppas på att Medvedev och Putin inte gör någonting förhastat…. som att starta ett nytt krig mot Tjetjenien, som Putin gjorde 1999 efter att Ryssland blivit utsatt för flera terrordåd.

Intressant dock att läsa denna blogg som skriver om hur spekulationerna går i Ryssland just nu.

Här kan du läsa om tidigare terrordåd i Ryssland.
Mer om dagens händelser hittar du här, och här, och här.

1 tanke på “Viktigt att Ryssland inte skyller terrordåden på en hel befolkning

  1. Pingback: Ytterligare ett terrordåd « Eric Wahlberg pratar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s