Hämnd löser inte Rysslands problem

AnEye4AnEye

Det är en sorgens dag i Moskva. Både Medvedev och Putin har nu i princip gått ut och sagt att man i princip ska likvidera de skyldiga till gårdagens terrordåd i Moskva. Jag är rädd för att Rysslands makthavare tänker hämnd snarare än hur man ska förhindra att det som skedde igår inte sker igen.

Efter terrorattentaten 1999 startade Ryssland det andra kriget mot Tjetjenien. Den ryska befolkningen var med på noterna, då man ville ge igen på de som hade skadat ryssarna i deras egna hem. Dock tror jag inte att hårdhandskarna är rätt väg att gå för Ryssland när det gäller att förhindra framtida terroristangrepp. Våld löser inga problem, de skapar bara nya. Eller som Gandhi sa: “An eye for an eye makes the whole world blind.”

Jag tycker det är intressant det som Kalle Kniivilä skriver idag i Sydsvenskan om vad gårdagens händelser har för betydelse i Ryssland. Han skriver att “De auktoritära tendenserna kommer att stärkas och oppositionens manöverutrymme att krympa” och kanske innebär dåden att Ryssland tar ännu ett kliv mot att återinföra dödsstraff. “Premiärminister Vladimir Putin lovade snabbt att organisatörerna av bombdåden ska hittas och likvideras, trots att Ryssland officiellt inte tillämpar dödsstraff. Även Rysslands president Dmitrij Medvedev och Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov sade senare att terroristerna kommer att likvideras. Kommunistledaren Gennadij Ziuganov krävde på måndagen att dödsstraff återinförs för terrorister.”

På Kalle Kniiviläs blogg kan man se videoklipp och läsa mer om vad Medvedev och Putin har sagt gällande terrordåden i Moskvas tunnelbana.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s