Hårdhandskar verkar inte bita på “människor som inte är intresserade av fred”

I måndags utfördes ett terrordåd i Moskvas tunnelbana. Idag dog minst 12 personer i ett nytt bombdåd i Ryssland, denna gång i staden Kizlyar i den ryska delrepubliken Dagestan. Sotji, den ryska staden, där nästa vinter-OS ska äga rum, kommer nog inte att bli en sådan färgsprakande fest som man hoppas på. För fortsätter Ryssland med den strategi man har, ja då kommer nog de radikala och extremistiska grupperna i Ryssland att öka.

En fredlig plats att bo på, ja den drömmen ser ut att vara långt borta för ryssarna idag. “– Explosionerna i Moskvas tunnelbana och dagens explosioner i Kizljar är länkar i samma kedja. De här människorna är inte intresserade av fred, de vill ha krig” sa Dagestans president Magomedsalam Magomedov idag. Mer om det kan du läsa om här.

Och det ser mörkt ut i Ryssland men framför allt i Kaukasus regionen. Särskilt efter att den tjetjenske rebelledaren Doku Umarov tar i en video på sig skulden för de båda självmordsbomberna i Moskvas tunnelbana. Föraktet som finns bland ryssar mot människor från Kaukasus regionen kommer troligtvis bara att öka nu.

Nu börjar även spekulationerna i huruvida Ryssland kan garantera säkerheten vid OS 2014 i Sotj. Att Sotji är en semesterort i ett annars fattigt område kan spå på frustrationen hos unga och rebellgrupperna kommer att försöka rekrytera dem. Det kan till och med en “risk för att OS i Sotji förvandlas till en magnet för både regionens rebeller och för utländska islamister som stridit i Irak eller Afghanistan.”

Jag tror tyvärr att vi inte har sett de sista terrordåden i Ryssland då jag tvivlar på att hårdhandskarna som Putin och Medvedev kör med är den rätta metoden för att komma till rätta med de extramistiska grupperna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s