Avbryta avtal med diktatur sänder “fel signaler”

Idag är det deadline för Sverige om vi vill säga upp det militära avtal som Sverige och socialdemokraterna tecknade 2005 med Saudiarabien. Dock menar nuvarande försvarsminister Sten Tolgfors(m)att det skulle sända ut “fel signaler” om man avbryter avtalet med diktaturen Saudiarabien som enligt UD har ”betydande brister” när det gäller mänskliga rättigheter. Men precis som Mark Klamberg påpekar i sin blogg så bör inte Sverige  exportera vapen till länder som grovt bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Fråga: Hur kan Sverige skicka ut fel signaler om man väljer att bryta ett avtal med ett land därför att landet inte respekterar medborgliga fri- och rättigheter?

När ska humanitära skäl prioriteras framför till exempel ekonomiska fördelar, som jag antar är ett stort skäl till varför Sten Tolgfors väljer att förnya detta samarbete med en diktatur där politiska partier ej är tillåtna, dödsstraff tillämpas och yttrandefriheten är mycket begränsad.

Tolgfors säger att “…det här handlar om att om vi skulle säga upp avtalet så skulle det vara samma sak som att säga till dem att sluta lyssna på Sverige för att vi har tagit aktivt avstånd från er.”

Fast då tycker jag ändå att det är dags för vår försvarsminister att lyssna till exempel på Anna Ek som säger “att samarbeta militärt med diktaturen Saudiarabien är inte förenligt med svensk utrikespolitik och innebär en legitimering av regimens brutala förtryck.”

Cirka tre timmar kvar innan det svenska militära avtalet automatiskt fortlöper med Saudiarabien. Sten Tolgefors, det är fortfarande inte försent utan du kan säkert få avtalet stoppat om du gör några telefonsamtal.

Dags att agera, Sten Tolgefors!

Intressant? Hjälp då till att sprida att förlängningen av detta avtal inte är okej!

2 tankar på “Avbryta avtal med diktatur sänder “fel signaler”

  1. Varför ska vår kunskap nyttjas av diktaturer?

    Härmed vill jag att du säger upp detta avtal med Saudiarabien tills vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s