Inget krig, ingen fred i nagorno-karabakh

För nästan 16 år sedan medlade Ryssland, tillsammans med OSSE:s Minsk Grupp, fram en vapenvila i Nagorno-Karabakh. För nästan ett år sedan lämnade jag in min dissertation (herregud vad tiden går fort) där jag använde konflikten som ett av mina exempel för att diskutera OSSE:s konflikthantering. Tidigare idag öppnade vallokalerna i Nagorno-Karabakh och trots att några valobservatörer har rapporterat att valet har gått som det ska, att inga klagomål från kandidater eller väljare har inkommit, så behandlar EU dagens val som en “icke-händelse”.

Jag är inte förvånad. Det är sällan som man numera kan läsa om det som pågår i denna konflikt. Nästan som att världen hanterar Nagorno-Karabakh konflikten som en “icke-konflikt”.

Dock måste vi komma ihåg att vapenvilan som medlades fram 1994 inte löste konflikten. Utan den skapade istället ett tillstånd i Nagorno-Karabakh där det inte är krig, men det är inte heller fred.

Anna Matveeva skriver för the guardian och undrar om inte detta tillstånd är på väg att förändras. Och det verkar troligt, åtminstone efter det som Azerbaijans försvarsminister “spoke in February of the growing likelihood of a "great war" with Armenia.”

Intressant? Läs mer om Nagorno-Karabakh konflikten på DN, wikipedia, en rapport gällande medlingsförsöken i konflikten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s