Om engagemang leder till hot – ja vem vill då engagera sig?

I SVD idag kan man läsa om de 22 männen som har styrt Sverige de senaste 100 åren. Vad som, enligt mig, är betydligt intressantare är att under dessa 100 år så har inte hatet mot politiker inte förändrats. Karl Staaff “blev bespottad på gatan av de som inte delade hans uppfattning” och nyligen blev en ung tjej hotad på grund av sitt engagemang i ett politiskt ungdomsförbund.

Intressant eller kanske sorgligt är när man läser en rapport från säkerhetspolisen där de upplyser om hur undersökningar från bland annat Sveriges kommuner och landsting “har visat att en relativt stor andel av de förtroendevalda på lokal och regional nivå har blivit utsatta för hot eller känner sig hotade.”

Oavsett om det handlar om att vara statsminister eller ung och engagerad, så måste vi arbeta mycket mer aktivt för att detta hat mot människor som inte delar ens åsikter suddas ut. Självklart ska man få tycka att en annan persons åsikter är fel – men att påpeka hur man tycker åsikten är fel genom trakasserier, hot och kanske till och med våld är helt fel.

Kanske borde frågan vara varifrån detta politikerförakt kommer ifrån? Eller fråga oss ifall samhället har gjort någonting fel när det finns människor som tydligen inte kan respektera att andra människor har andra åsikter än en själv.

Jag tror det är viktigt att vi ställer oss själva dessa frågor, funder och diskuterar dem. För om risken är stor att man blir hotad ifall man aktivt engagerar sig i politiska frågor, ja vem kommer då i framtiden att vilja engagera sig? Om vi inte tar detta hatet mot politiker på allvar, då kommer man nog tyvärr om 100 år att återigen komma till slutsatsen att detta hat mot politiker fortfarande finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s