När demokrati förknippas med kaos och anarki

När jag pluggade så försökte min professor flera gånger förklara, med och utan inlevelse och ibland på ryska och ibland på engelska, ryssarnas uppfattning av demokrati. Frihet. Folkstyre. Alla lika inför lagen. Tryck- och Yttrandefrihet. Inget av dessa begrepp verkar vara de som ryssarna själva skulle förknippa demokrati med. Utan precis som min professor förklarade, och som man idag kan läsa om i DNförknippas demokrati med kaos och anarki i Ryssland.

Kanske var det därför som Putin lovade när han efterträdde Jeltsin att han skulle införa lag och ordning och stärka statens makt.

Jag tycker det är intressant hur Fredrikson beskriver hur smart Putin var/är, till skillnad från kommunisterna då ”Putin lät ’den personliga friheten’ från 90-talet vara kvar, medan han utplånade den politiska friheten. Kommunismen var emot alla former av frihet.”

Faktum är trots allt att under Putins styre har Ryssland gått alltmer åt en mer auktoritär riktning, och kanske är det då inte så konstigt att svenska ledare börjar prata om att det svenska försvaret måste stärkas även på hemmaplan, och inte bara finnas till för att kunna skickas iväg på internationella uppdrag.

Dock bör även något positivt nämnas. Sedan Medvedev kom till makten har Ryssland förbättrat sina relationer med omvärlden en hel del. Fortfarande är det oklart hur mycket Putin egentligen styr, men Medvedev har i alla fall en mer modern omvärldssyn och diplomati än vad Putin har haft och har.

Tyvärr tror jag att Medvedev och hans mer moderna visioner inte kommer att få särskilt stort genomslag i Ryssland. Utan Ryssland ser ut att fortsätta i samma spår, där frihet handlar om att välja hur mycket vodka man vill dricka men att man inte får särskilt, om någon, politisk frihet.

Intressant? Läs då opendemocracy:s analys gällande medvedev, DN och SVD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s