En bra tanke, men svårt att genomföra visionen att krig ska vara olagliga

Samtidigt som människor dör i våldsamheterna i Kirgizistan så kan man idag läsa att krig ska bli olagligt. Lite ifrågasätter jag faktiskt detta, även om jag tycker tanken är bra, så har jag svårt att se hur man ska kunna utföra det hela. Är det som pågår i Kirgizistan olagligt? Eller faller stridigheterna där inte in i kategorin krig? Vad är ett krig?

Med tanke på hur forskarna i freds- och konflikthantering fortfarande diskuterar olika definitioner av ordet konflikt, så har jag svårt att se hur man ska kunna komma fram till en gemensam definition av krig. Dessutom, som man kan läsa i SVD, så kommer det finnas undantag till när krig skulle vara olagliga – vilket får mig att ifrågasätta det hela ännu mer.

Nej, jag anser helt enkelt att tanken är god. Dock återstår alltför mycket för att man verkligen ska kunna genomföra visionen att krig skall vara olagliga.

Intressant?

3 thoughts on “En bra tanke, men svårt att genomföra visionen att krig ska vara olagliga

  1. Det verkar som du inte vet vad krig betyder i Kyrgyzstan? Jag är en uzbek som inte bor där men känner stor oro för alla uzbeker som befinner sig i Kyrgyzstan. Från youtube har jag sätt MASSOR av video med hur BRUTALT de dödades och sedan mördarna brände kroppen. Jag läste om kvinnor som blev valtagna av kyrgyzer och deras män mördades. Jag läste hur 11 och 13 åring flickor blev våltagna inför sina föräldrar! Det är ett krig, etnisk rensing av en vanlig folk som kan kallas som ”invandrare” i Kyrgyztan. Att döda och bränna hus med alla LEVANDE människor som befinner sig i, att valta kvinnor och BARN är vad jag kallar är KRIG! OCH DETTA KRIG SKA VARA OLAGLIG OCH OMÄNSKLIG!!! Hoppas du fick svar till dina frågor.

    • Jag håller med dig. Jag tror absolut att det är väpnad konflikt/krig som pågår i Kirgizistan. Det jag försöker säga i mitt inlägg, är att internationellt så har man svårt att komma överens om en definition för begrepp som konflikt och krig. Och av just den anledningen tror jag att det blir svårt att komma överens om en internationell lag som förbjuder krig.

  2. Angaende om en sadan lag kan komma att tillampas pa Kirgizistan: i internationell humanitar ratt (dvs krigets lagar) sa skiljer man pa typer av konflikt. Det som diskuterats i ICC just nu handlar om internationell vapnad konflikt, alltsa beror den inte inbordes konflikter (vilket oroligheterna i Kirgizistan sa langt klassas som). Alltsa, de krig man vill olagligforklara ar anfallskrig (redan olagligforklarade av FN i och for sig, men som nu blir konkret straffbara i ICC) som startas pa grunder som inte anses skaliga (som t ex Irak). Inbordeskrig lyder forst och framst under inhemska lagar nar det galler s.k. laglighet. Det ar for kansligt att ga in internationellt och saga att alla uppror alltid ar olagliga och bor atalas (betank situationer som i Sydafrika under apartheid) eller att en regering inte har ratt att forsoka sla ned ett uppror som hotar landets stabilitet. Kirgizistan har dessutom inte skrivit under Romfordraget och alltsa kan kirgisiska aktorer inte alls atalas av ICC – om inte FN ingriper och refererar situationen till domstolen, som man gjorde med Sudan. Daremot kan, och bor, forovarna i Kirgizistan stallas till ratta for brott mot de manskliga rattigheterna. Det finns lagar som styr aven interna vapnade konflikter, men aven om detta inte skulle klassas som en regelratt konflikt (och du har ratt, kriterierna ar luddiga nar det galler definitioner) sa har helt klart brott begatts. Kan kirgiserna inte sjalva klara det, kan man forsoka med de internationella mekanismer som finns till hands for just de fordrag som beror manskliga rattigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s