Hur gör man research på ryska beslutshavares känslor?

Onsdag och seminarierna och diskussionerna pågår för fullt här i Stockholm och the ICCEES VIII World Congress. Efter att ha sett tre stumfilmer från Sovjet så var det dags för en paus, även om jag gärna hade gått på ett seminarium där Prof. Archie Brown skulle delta men min hjärna behöver en paus efter allt som har skett idag.

Jag är fortfarande förundrad att jag faktiskt lyckades komma hit till the Congress och dagens första seminarium i tid med tanke på att jag missade de två första tågen från Uppsala till Stockholm. Ändå hann jag ta plats i rummet och ta fram papper och penna innan panelen började presentera sina papper. Ibland gäller det verkligen att ha minutrarna och sekunderna på sin sida.

Hur som helst så är jag väldigt glad över att jag faktiskt klev upp så tidigt som jag gjorde för morgonens seminarium var oerhört intressant och fascinerande. Efter seminariet så har jag gått runt och diskuterat och analyserat seminariet med människor som var och inte var på seminariet. Det som presenterades i panelen var att känslor kan påverka beslutshavares beslut, och i panelen diskuterades särskilt beslut rörande utrikespolitik.

Jag undrar dock, efter att ha varit på seminariet, hur man egentligen, som resercher, kan ta reda på vilken påverkan känslor kan ha på ett lands ( i det här fallet Ryssland) hantering och beslut gällande utrikespolitik. Såvida man inte, som researcher, befinner sig i rummet där besluten tas så har jag svårt att förstå hur man kan läsa av känslorna på beslutshavarna från skriftliga handlingar? Detta är något som jag tycker att Toumas Forsberg (University of Tampere) inte redogjorde särskilt mycket av, då han diskuterade väldigt lite hur han har gått till metodiskt sätt i sin research där han har fått fram att känslan anger (ilska) påverkat beslutshavare. Tyvärr fick jag inte tag i hans papper på detta, men då jag fann ämnet väldigt intressant då vi diskuterade sådant här när jag läste conflict resolution så tror jag att jag ska maila honom och fråga om jag kan få en kopia. Kanske är det inte alls så svårt att göra research på känslor, vad vet jag egentligen? Jag har ju bara gjort research till uppsatser och dissertation till en BA, jag är långt ifrån erfaren när det gäller research.

Nej, nu ska jag dricka lite kaffe. Sedan ikväll så ska vi till Stockholm stads vackra stadshus för buffé och mingel. Uppdaterar senare ikväll och lägger då upp bilder från idag! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s