I Sverige gäller mänskliga rättigheter inte alla

Jag drivs av en syn på världen där mänskliga rättigheter faktiskt är en rättighet och inte bara något som är nedskrivet på ett papper. Därför är det fruktansvärt att människor som är i Sverige idag inte kan få vård av anledningen att de är papperslösa. För av någon anledning vill vi i Sverige titta på ett pass istället för att se en människas behov av vård.

Jag blev glad när jag därför kunde läsa i DN om hur även de beskriver situationen för papperslösa människor. Ju fler som tar upp detta och problemet uppmärksammas, så ökar möjligheterna för att få till en förändring. Att få vård när man är sjuk är en mänsklig rättighet och bör vara en rättighet även i Sverige!

Därför har jag valt att skriva under namninsamlingen “Ge papperslösa rätt till vård.” Du borde också skriva under namninsamlingen.

Intressant? Läs då andra som skriver om papperslösa och vård: Christoffer Fagerberg, Adam Cwejman, Eric Wahlberg,  Kristina Palmgren,

9 tankar på “I Sverige gäller mänskliga rättigheter inte alla

 1. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-07-31

 2. Undrar om du inte har missuppfattat det där med ”papperslösa”. Det är inte personer utan pass eller papper, (bara 5% av de som söker asyl i Sverige har ID-papper ) utan de är illegala invandrare som enligt demokratiska principer och lagar har fått avslag på sin asylansökan/försörjningsansökan och därför ska lämna landet.
  Media/PK kallar dom felaktigt ”papperslösa” för att missleda svenska folket så vi ska tycka synd om dom trots att de inte har några som helst lagliga skäl att vara här. Och du, det där med Mänskliga Rättigheter innebär INTE att man ska kunna ljuga till sig livslång försörjning, därför finns det lagar som reglerar svensk asylhantering och lagar är till för att följas, men det kanske inte gäller alla…? Läs Merith Wagers blogg så kan du få en nyanserad bild av hur det (inte) funkar i Sverige. http://meritwager.wordpress.com/category/asylmigration/

  • Hejsan!
   Läs gärna rapporten Alla människor har rätt till liv, frihet och strävan efter lycka som du hittar här. I den rapporten kan du bland annat hitta denna text om papperslösa, som enligt mig, ger en bra bild av vad jag menar med papperslös: Efter Flyktingamnesti 2005 och Den tillfälliga lagen lever det fortfarande människor i Sverige
   som fick avslag under den tidigare (och underkända) asylprocessen och utlänningslagen. Även
   med dagens lag får människor som inte anser sig kunna återvända tryggt avslag. De stannar
   ändå i Sverige – att säga att de väljer att göra det är väl magstarkt, eftersom ett val förutsätter
   ett alternativ. Dessa kallas gömda flyktingar, eller ibland papperslösa. Gemensamt för gruppen
   är att de inte har några rättigheter och av politiken betraktas som illegala eller icke-existerande.”

   I rapporten kan man dessutom: ”Att en människa begår brottet att vara här illegalt bör inte frånta henne de mänskliga
   rättigheterna. Men papperslösa idag vågar inte uppsöka vård av rädsla för att
   sjukvårdspersonalen ska larma polisen. FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa, Paul
   Hunt, överlämnade 2007 en mycket kritisk rapport till Sveriges regering och Rådet för
   mänskliga rättigheter i Genève där han starkt kritiserar hur Sverige behandlar papperslösas rätt
   till vård – Sverige är betydligt hårdare mot sina papperslösa än övriga EU.”

   Därför anser jag att det är OK att skriva att mänskliga rättigheter inte gäller alla i Sverige.

 3. Att åsidosätta lagar, och att undanta vissa personer från att följa de faktiska regler och förordningar som på ett demokratiskt sätt har skapats i Sverige tycker jag inte tillhör De Mänskliga Rättigheterna. När man börjar svänga sej med såna åsikter är man ute på , tycker jag , farliga odemokratiska områden. Vad blir nästa lag man ska göra undantag ifrån,vilka människor har rätt att anse sej stå över den lagen?Ska vi låta en del slippa betala skatt bara för dom tycker det är tråkigt? Ska vi låta bli att döma seriemördare bara för att dom mår bara av att mörda o.s.v.
  Om vi har ett regelverk ska det gälla alla annars har vi snart den anarki som förespråkas av många högljudda odemokratiska krafter här i landet.
  Självklart håller jag väl med rubriken du länkar till ”Alla människor har rätt till liv, frihet och strävan efter lycka”, men om man inte uppfyller de väldigt generösa ”flyktig”kriterier vi har i Sverige, och fogar sej i de beslut som i minst 2 instanser har har gett ett negativt beslut, kan man inte räkna med att få åtnjuta den.svenska ”välfärden”.
  Det har inget med de mänskliga rättigheterna att göra.

 4. Nej, fri allmän sjukvård har inget med mänskliga rättigheter att göra. Det är service och vård som vi gemensamt betalar genom skatt som utmäts (frivilligt) av landets innevånare och legala invandrare. Däremot erbjuds akut sjukvård alltid oavsett status. Vad är akut dribblas det med för att spara eventuella framtida kostnader i förm av skador och utgifter. Har sjäv medverkat i detta vid flera tillfällen i fråga om hivpositiva gravida där kostnaderna/skadorna kan bli omfattande utan adekvat dyr extra vård.

  • För mig har vård, oavsett om den är akut eller ej, att göra med mänskliga rättigheter. Om jag tvingas fly till ett annat land, så skulle jag vilja ha möjlighet till att få vård – på samma villkor som landets medborgare – oavsett om jag är allvarligt sjuk eller ej. Precis som våra skattepengar går till bistånd, så kan väl vi även hjälpa medmänniskor som är sjuka?

 5. Då kanske vi ska slopa bistånd och låta det gå till sjukvården? Men frågan är: ven är bosatt i ett land eller skall gränser slopas? Vem vill betala skatt om det servar alla oavsett tillhörighet i landet? Du? Ingen? Bra tanke har du men praktiken är inte så enkel.

  • absolut, praktiskt sett är det inte så enkelt. men jag tror det är viktigt att man har en vision, och i min vision så har vi råd och möjlighet att hjälpa de som behöver hjälp.

 6. Pingback: Mer uppmärksamhet för papperslösas rätt till vård « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s