Åtal får inte tysta ner människorättsaktivisters arbete i tjetjenien

Igår gick Amnesty ut med kritik rörande åtalet mot Oleg Orlov, rysk människorättsaktivist och chef för den ryska människorättsorganisationen the Memorial. Amnesty kräver att åtalet läggs ner omedelbart. Orlov som är åtalad för förtal av Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov och riskerar tre års fängelse.

Orlov anklade Kadyrov i juli 2009 för att ligga bakom kidnappningen och mordet på Natalia Estemirova.

Amnesty understryker att människorättsförsvarare har rätt att informera om de grova människorättskränkningar som fortsätter i Tjetjenien. Lagar om förtal och ärekränkning ska därför inte användas i försök att tysta deras arbete, som redan innefattar trakasserier, skrämselpropaganda, hot och mord. Människorättsaktivister i norra Kaukasus har under en lång tid utsatts för starka påtryckningar på grund av deras arbete. En rad politiker, däribland premiärminister Vladimir Putin i januari 2010, har sagt att människorättsorganisationer ska ha möjlighet att bedriva verksamhet i regionen. Trots det utsätts människorättsaktivister fortfarande för trakasserier och hot i Tjetjenien.

Intressant? Läs då mina tidigare inlägg om att “the memorial är nominerad till nobels fredspris 2010”, “viktigt att vi stöttar de i Tjetjenien och Ryssland som arbetar för fred” och  “Human Rights Watch uppmärksammar hur världen verkar ha glömt bort Tjetjenien”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s