Sverige måste tydligt ställa sig på demokratikämparnas sida: Öka demokratistödet till Ryssland.

Igår kunde man läsa i Sydsvenskan hur Silc, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, Forum Syd och Svenska Freds uppmanar till ökat demokratistöd till Ryssland. Jag blev glad när jag såg denna debattartikel och jag hoppas att regeringen också läser den. Sverige kan inte bara prata om att vi vill se en värld full av blomstrande demokratier utan att även agera.

Vi får helt enkelt inte vara blinda för det som pågår inte särskilt långt bort härifrån.

Ryssland har under det senaste decenniet blivit allt mer auktoritärt. Samstämmiga rapporter beskriver hur medborgarnas frihet inskränks och massmedier kontrolleras av staten. Fredliga demonst­rationer stoppas med polisvåld, människorättsförsvarare och enskilda organisationer motarbetas.

Det oberoende ryska civilsamhället har satts under hård press från myndigheternas sida. Med hjälp av bland annat repressiva lagar och rena trakasserier motverkas de krafter som står för avvikande åsikter. Särskilt utsatta är organisationer som arbetar för att främja respekten för de mänskliga rättigheterna.

Dessutom utsätts ryska regimkritiker och försvarare av människorätt regelbundet för våld eller hot. De mest uppmärksammade fallen på senare år är morden på journalisten Anna Politkovskaja och männi­skorättsförsvararen Natalja Estemirova.

Jag tycker det är bra att författarna till artikeln förklarar situationen i Ryssland för tyvärr är det alltför få som hur dagens Ryssland ser ut. Att försvarare av människorätt tystas i Ryssland är ju något som jag har skrivit om tidigare i denna blogg. Det som dock fick mig att verkligen le stort var när jag läste just dessa två meningar i artikeln:

I frihetsfrågor finns inget utrymme för opartiskhet. Sverige måste tydligt ställa sig på demokratikämparnas sida.

Visst är det som poesi?  Sverige måste tydligt ställa sig på demokratikämparnas sida.

Läs hela artikeln i Sydsvenskan här.

Läs gärna en äldre artikel av Martin Uggla (Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter) som publicerades på Newsmill om demokratistödet i Ryssland.

4 tankar på “Sverige måste tydligt ställa sig på demokratikämparnas sida: Öka demokratistödet till Ryssland.

    • anfalla ryssland? nej det vore helt fel. däremot ska vi stötta de människor som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter.

  1. Sverige bör arbeta mycket mer energiskt för att främja utbytet mellan svenskar och ryssar på gräsrotsnivå. Förenklade visumregler t.ex. vore ett viktigt steg. Däremot bör vi vara principfasta och inte dalta med den auktoritära ryska statsapparaten. Varje nedslagen fredlig demonstration borde fördömas högljutt.

    Demokratibistånd låter bra men är inte minst i det ryska fallet ofta väldigt komplicerat. Att öppet ta emot finansiellt stöd från väst är väldigt svårt för politiker och journalister i Ryssland om de inte vill bli hårt kritiserade för att vara anti-ryska, ”förrädare” osv. Stöd som inte utgörs av pengar är därför att föredra.

    • väldigt bra poängterat och något som man absolut bör ha i åtanke. exempel på stöd kan ju till exempel vara att man utbyter erfarenheter och utvecklar kunskaper i åsiktsbildning med ryska demokratirörelser. detta är bara ett exempel. men som sagt, väldigt bra poängterat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s