Artighetsvisit från Iran på besök i Sverige på torsdag, hur kan det ens vara möjligt?

Mars 2009 så fick jag en chans att höra Shirin Ebadi, pristagare av Nobels fredspris, berätta om kvinnors situation i Iran. En kvinna som har jobbat som domare fram tills den dag att myndigheterna ej längre godkände det. En kvinna som får sitt kontor beslagtaget av myndigheterna. När myndigheterna i Iran till och med beslagtog Shirin Ebadis fredspris så protesterade Norge högt (läs mitt inlägg om det här)  men man hörde inte mycket från Sverige.

På torsdag kommer en delegation från det iranska parlamentet på artighetsvisit till Sverige och den svenska riksdagen. Detta sker samtidigt som EU arbetar med lagstiftning kring sanktioner och kvinnor fortsätter att hängas i lyftkranar i Tehran. Om delegationen hade kommit till Sverige för att sitta ner med svenska representanter för att diskutera hur man bättre kan respektera mänskliga rättigheter i Iran och hur man ska arbeta för jämställdhet – då hade jag gärna hjälpt till och förberett mötet. Nu kommer delegationen till Sverige på artighetsvisit och jag tycker faktiskt att det sänder fel signaler. Hur kan man artigt ta emot en delegation som representerar det iranska parlamentet som tillåter kränkningar av kvinnor och mänskliga rättigheter?

Förra veckan gjorde TV4 gjorde ett reportage om detta. Spola fram till 13.52 min. in i klippet.

2 tankar på “Artighetsvisit från Iran på besök i Sverige på torsdag, hur kan det ens vara möjligt?

  1. Det var bra gjort av sverige, om de protesterade blir de tvungen och protestera när USAs representanter kommer hit eller israels, frankrikes
    listan blir lång
    sakineh är dömd till döden för mord!!

    • dock så håller jag inte med dig, då sverige inte protesterade. Och jag ser gärna att Sverige protesterar mot andra länders representanter som representerar länder som kränker mänskliga rättigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s