Journalist i Ryssland är ett riskfyllt yrke

2006 mördades den ryska journalisten Anna Politkovskaja. Inatt misshandlades den ryska  journalisten Oleg Kasjin utanför sitt hem. Redaktören på tidningen där Kasjin arbetar beskriver det tragiska så här: “It is completely obvious that the people who did this did not like what he was saying and what he was writing. I don’t know what specifically they did not like, but I firmly connect this with his professional activities.” Läs gärna bloggen lindrig huliganism som skriver om detta.

Jan Blomgren beskriver situationen för ryska journalister i en gammal artikel i SVD så här:

I Ryssland är det därför livsfarligt för journalister att alltför kritiskt granska lokala eller regionala ledare. Hot om misshandel hör till vardagen, mord är inte ovanligt. Mordet på den regimkritiska Anna Politkovskaja hösten 2006 är det internationellt mest uppmärksammade, men det finns många fler. Bara på oppositionstidningen Novaja Gazeta, där Politkovskaja arbetade, har fem journalister mördats. 

Även Jesper Bengtsson som är ordförande för reportrar utan gränser ger ingen positiv bild av situationen i Ryssland för journalister i sin blogg. Jag tycker dock att han belyser en viktig aspekt som svenska makthavare bör ha i åtanke vid möten med Ryssland.

Sedan muren föll för 20 år sedan har det dödats fler journalister i Ryssland än någon annan stans. Jag vill verkligen inte göra som jan Björklund och hota med ryssen för att motivera ökade försvarsanslag. Detta är ett helt annat sorts problem. Det avgörande är att Sverige och EU inte glömmer bort pressfriheten när man förhandlar med ryska företrädare. Låt frågor om mänskliga rättigheter vara en självklar del av handelspolitik, miljöpolitik, försvarsfrågor och andra områden där Ryssland och EU har utbyte.

Mer information om misshandeln på Oleg Kasjin hittar du bland annat i The New York Times, Aftonbladet och på bloggarna lindrig huliganism. och kalle kniivilä.

2 tankar på “Journalist i Ryssland är ett riskfyllt yrke

  1. Pingback: Journalisten Oleg Kasjin misshandlad « Lindrig huliganism

  2. Pingback: Journalisten Oleg Kasjin misshandlad « Lindrig huliganism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s