Ett hopp har tänts för Aung San Suu Kyi

Ett hopp har tänts idag. Militärjuntan i Burma har nu gått  ut och sagt att på lördag ska Aung San Suu Kyi friges. 1991 vann hon Nobels fredspris men har spenderat tiden sedan dess till mesta dels i husarrest.

Nyligen hölls det val i Burma. Sist det skedde var över 20 år sedan. Även om det var positivt att ett val hölls, så var valet långt ifrån ett fritt val. Valobservatörer och utländska journalister fick inte finnas på plats. Det var i princip ingen valrörelse inför valet. Inga affischer och inga debatter. 500 dollar var man tvungen att betala vid registreringen ifall man ville kandidera, vilket motsvarar en årslön i Burma. Kandidater som ville hålla möten var först tvungen att föranmäla dessa och oftast så godkändes de inte.

Jag tycker det är positivt att riksdagsledamöter i Sverige vill att Sveriges linje mot en av världens hårdaste diktaturer ska vara ännu tydligare. Sverige borde arbeta mer aktivt för att föra fram Burma och andra diktaturer på EU och FNs politiska agenda. Jag är ännu mer övertygad om detta efter att ikväll ha lyssnat på Alexandra Åhlen från SILC. Människor som arbetar för demokrati i diktaturer måste kunna känna att de har världens stöd. Demokratirörelser i länder som styrs av diktaturer arbetar under väldigt svåra förutsättningar. Vi borde åtminstone stödja dessa människor genom att se till så att Sverige tydligt visar sitt stöd genom att försöka få omvärlden till att sätta press på världens diktaturer.

Ett hopp har tänts idag. Kanske friges Aung San Suu Kyi på lördag, kanske inte. Jag håller i alla fall tummarna. Jag hoppas även att framtida val i Burma innebär att människorna i Burma har möjlighet att delta i ett demokratiskt och fritt val.

Läs mer om frigivningen av Aung San Suu Kyi på DN, SVD, på bloggen Iniskogen och Robert Hårds blogg

8 tankar på “Ett hopp har tänts för Aung San Suu Kyi

  1. Även om Aung San Suu Kyi skulle friges finns risken att militären lägger restriktioner i hennes möjlighet att agera, som förra gången. Frågan är om hon har möjlighet och styrka att samla folket igen och om hon är förebild för de unga som bara levt under juntan. Du hör att jag är pessimist fast jag vill vara optimist. Burma står mitt hjärta nära sedan resan dit.

    • jag håller med dig, chanserna är stora att OM nu Aung San Suu Kyi friges så kommer frigivningen komma med en massa restriktioner. Jag har, tyvärr, svårt att tro att de låter henne agera som hon vill. Därför tror jag det är ännu viktigare att omvärlden fortsätter sätta press på militärjuntan, oavsett om hon friges eller inte.

  2. Även om Aung San Suu Kyi skulle friges finns risken att militären lägger restriktioner i hennes möjlighet att agera, som förra gången. Frågan är om hon har möjlighet och styrka att samla folket igen och om hon är förebild för de unga som bara levt under juntan. Du hör att jag är pessimist fast jag vill vara optimist. Burma står mitt hjärta nära sedan resan dit.

    • jag håller med dig, chanserna är stora att OM nu Aung San Suu Kyi friges så kommer frigivningen komma med en massa restriktioner. Jag har, tyvärr, svårt att tro att de låter henne agera som hon vill. Därför tror jag det är ännu viktigare att omvärlden fortsätter sätta press på militärjuntan, oavsett om hon friges eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s