Att samla in pengar till en toalett är inte särskilt sexigt

2008 var jag samordnare för en PeaceJam Slam konferens i England. Fokus på denna nationella konferens var att man skulle rapportera tillbaka till alla andra PeaceJam grupper från hela England om vad man har gjort, vilka problem man har haft och så vidare.

En skola berättade om hur man hade gjort research och tittat efter vad just de skulle kunna hjälpa till med och vad för slags hjälp som behövs. En del PeaceJam grupper fokuserade sina fredsinsatser på lokala saker men denna grupp blickade över gränsen. Denna grupp av ungdomar som var i gymnasieåldern hade reagerat på det faktum att många barn går i skolor där det inte finns någon som helst toalett utan man måste göra sina behov ute i skogen eller vid någon buske en bit längre bort och därmed riskera att bli våldtagna. En del väljer till och med att hoppa av skolan. Därför valde denna grupp att man ska försöka hjälpa en skola i Afrika (jag kommer inte ihåg exakt vart) med att samla in tillräckligt med pengar och sedan åka dit och hjälpa dem bygga toaletter.

Jag var väldigt imponerad och är det fortfarande. Nu när jag har lite mer erfarenhet av insamling så blir jag än mer imponerad. Att samla in pengar till någonting så “osexigt” som toaletter är otroligt svårt men dessa ungdomar lyckades. De byggde faktiskt toaletter till en skola. I över ett år engagerade sig dessa ungdomar med att planera och genomföra olika insamlingsprojekt för just toaletter.

Anledningen till varför jag skriver om detta är för att idag är det internationella toalettdagen. Enligt FN så lever 2,6 miljarder människor idag utan tillgång till toalett och en värdig hygien. Är detta okej 2010? Knappast. Fler borde inspireras till att vilja göra en insats som kanske inte är av den sorten som får rubriker i lokaltidningen men som gör en stor skillnad för andra människor.

Intressant? Läs gärna även debattartikeln av Ylva Jonsson (generalsekr. Action Aid)

Läs mer på DN och worldtoilet.org,

2 tankar på “Att samla in pengar till en toalett är inte särskilt sexigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s