Öppet brev från grundaren av “Belarus Free Theatre”

Nedan finner ni ett brev från Natalija Koljada, en av grundarna till Belarus Free Theatre, teatergruppen som är känd över hela världen. Brevet var skickat till och översatt av infobelarus.nu och jag sprider detta brev då detta är verkligt. Sprid brevet du också! Det som pågår i Belarus (Vitryssland) är en mardröm för människorna på plats men som kan kännas abstrakt för oss här i Sverige. Dock är det viktigt att sprida ord och berättelser från människor som befinner sig i Belarus så att vi inte glömmer bort det som pågår i vår närhet. För det är viktigt att människorna i Belarus känner omvärldens stöd.

Kära vänner,

Tack så mycket för er enorma support.

Detta är första gången jag har tillgång till min dator efter nio dagar. Vi lever i en mardröm här. Familjer splittras och det är inte för att de har valt att lämna varandra, utan för att den belarusiske diktatorn har visat sitt galna jag och låtit polisen gå bärsärkargång i Minsk den 19:e december.

Jag kan inte träffa min man, eftersom vi befinner oss på olika platser, vi kan inte träffa våra barn eftersom vi befinner oss på olika platser, vi kan inte uppträda med våra föreställningar eftersom vi vet att publiken skulle arresteras och vår regissör Tema Zhaliaznijak är redan fängslad.

KGB letar nu efter min man, den andre grundaren av Belarus Free Theatre; Nikolai Khalezin, Yuriy Khaschevatskiy; den enda filmskaparen i Belarus, samt många andra fantastiska människor.

Men detta är ingenting jämfört med det som hänt de oppositionella presidentkandidaterna, som Andrei Sannikov och Vladimir Nekljajev, som blivit svårt misshandlade och inte får sjukvård. Presidentkandidaten Vitali Rymashevskij och journalisten Natalia Radina har båda fått skallskador, men får inte sjukvård. Bussar med arresterade åker runt över hela landet i sökandet efter lediga platser bland landets fängelser. I hela landet genomsöks lägenheter av KGB. Myndigheterna vill ta ifrån presidentkandidaten Andrei Sannikov samt hans fru Irina Khalip deras treåriga son Danik Sannikov. Trots att hans farföräldrar tar hand om honom vill man placera honom i ett hem för föräldralösa barn.

Detta är Europas sista diktatur! Ni känner till det, men snälla, gör allt ni kan för att få fram denna information till era regeringar, så att de kan avbryta alla politiska spel med diktatorn! Låt dem inte sova under jul-ledigheten! De som nu sitter fängslade i Belarus kan förlora dessa julhögtider i många år framåt!

Natalija Koljada
28 December 2010

 

Andra som bloggar om det som pågår i Belarus är: lindrighuliganism, Cecilia MalmströmKalle Kniivilä, Carl Bildt,

Läs gärna opendemocracy-artikeln: Bringing Belarus in from the cold

2 tankar på “Öppet brev från grundaren av “Belarus Free Theatre”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s