Dubbelmoral av Sverige?

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kritiserar Lukashenko och regimen i Minsk för sitt övervåld mot folket samtidigt som svenska företag hjälper polisen i Belarus med att gripa politiska fångar. Jag anar dubbelmoral av Sverige.

Intressant är att Carl Bildt har skrivit att:

We must now deepen our engagement with the democrats of Belarus and those inside the government who disapprove of the fateful turn their country has taken. They must not be abandoned or betrayed as their country enters what might be a new dark era.

The best test of our own values is what we do on behalf of the powerless. Europe must not be mute.

Jag måste säga att jag anser att Sverige har kuggat det testet då vi knappast hjälper dem utan makt i Belarus när svenska företag som Ericsson och Teliasonera hjälper polisen i Belarus att gripa de personer som deltog i protestdemonstrationen mot presidentvalet den 19 december.

Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, går nu ut och kräver att Sveriges regering tar sitt ägaransvar och stoppar Teliasoneras stöd till den vitryska regimen.

– Samtidigt som Sveriges utrikesminister Carl Bildt fördömer valfusket och polisvåldet hjälper det halvstatliga Teliasonera regimen att gripa demokratiaktivister. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Sverige pratar alltför ofta om hur mycket vi ska stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter men vi visar det alldeles för sällan. Det som sker i Belarus är ännu ett bevis på vår dubbelmoral. Jag hoppas att Carl Bildt och Sverige tar sitt ansvar på allvar och verkligen stoppar Teliasoneras stöd till den vitryska regimen. Antingen kämpar vi i Sverige för demokrati och mänskliga rättigheter eller så gör vi det inte. Tomma ord om fred och demokrati är ingenting värt utan engagemang. Det är dags för Sverige att börja visa ett trovärdigt engagemang!

Läs hela östgruppens pressmeddelande här.
Läs Carl Bildts artikel i the new york times här.

Läs mer på DN och Martin Ugglas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s