Ryska aktivister fängslade efter demonstration för mötesfrihet

rödatorgetmoskvas-stock

Den 31 december greps ca 70 personer under en demonstration för mötesfrihet i centrala Moskva. Efter anklagelser om att de ej har följt polisens förhållningsorder så dömdes tre av de gripna den 2 januari 2011 till administrativ internering. Detta trots att det finns vittnen som bekräftar motsatsen.

I Ryssland samlas människor varje månad (som har 31 dagar) den 31:e för att att demonstrera för den ryska konstitutionens 31:a paragraf som garanterar demonstrationsfriheten. Detta är något som jag har bloggat om tidigare. Det var alltså vid en sådan demonstration som dessa personer greps.

– Återigen underlåter de ryska myndigheterna att skydda rätten till mötesfrihet, en rättighet inskriven i den ryska konstitutionen, säger Andrea Huber, biträdande chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien.

En viktig del av en demokrati är mötesfriheten och möjligheten till att kunna demonstrera. Jag tycker att det är väldigt bra att man arrangerar demonstrationer den 31:a vid ryska ambassaden i Sverige  för att visa stöd till 31-rörelsen i Ryssland. Genom att protestera utanför den ryska ambassaden så visar man också Ryssland (via ambassaden) att det inte är okej att de struntar i att skydda rätten till mötesfrihet.

Den 31 januari är det dags för en ny demonstration. Skriv in det i din kalender så du inte missar det! Jag återkommer med mer information när jag vet mer!

Läs gärna mina tidigare blogginlägg på samma ämne: Demonstration för den 31:a paragrafen i den ryska konstitutionen och Demonstrera på söndag för mötesfrihet i Ryssland

Amnestys pressmeddelande hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s