Ökad säkerhet är kanske inte hela lösningen?

 

dryrosestock

Just nu så pluggar jag en nybörjarkurs i ryska och träffade idag en kompis som kan ryska för att öva på uttal. Hon berättade att hon egentligen är inte alls förvånad över att någon av Rysslands flygplatser blev attackerade då hon själv har upplevt att det är inga eller väldigt få kontroller på flygplatserna. President Medvedev har nu gett Rysslands regering två veckor på sig att föreslå sätt att skärpa säkerhetskontrollen av passagerare på landets flygplatser.

Även Kalle Kniivlä skriver om detta på sin blogg. Jag tycker även att det är bra att Kniivilä diskuterar på sin blogg och i Sydsvenskan om hur ökad säkerhet i Ryssland inte är lösningen på allt. För det är nämligen det, att det spelar egentligen ingen roll hur många poliser, vakter och metalldetektorer som man har – det finns alltid en svag länk. Och hur stoppar man egentligen någon med sprängladdning på kroppen som anser att han eller hon inget har att förlora? Ska man förebygga terrorism, så måste man börja betydligt tidigare. När personen har sprängladdning runt kroppen så är det nästan försent.

Idag råder det landssorg i Ryssland. 35 människor dog i terrordådet och fortfarande vårdas 16 personer på sjukhus. Om jag hade befunnit mig i Moskva just nu, så hade jag lagt en blomma utanför Domodovs flygplats. Det är tragiskt och sorgligt när oskyldiga drabbas.

Läs mer på DN, DNledare, Svd,
Läs gärna mitt inlägg om terrordådet på Moskvas flygplats.

1 tanke på “Ökad säkerhet är kanske inte hela lösningen?

 1. Hejsan.,Jag har själv varit i Ryssland flera gånger och res ifrån flera olika flygplatser.
  Jobbat där i flera år och rest 100 tals gånger från moskva. Jag Reser numera ganska ofta från via moskva bland annat. Jag måste säga att jag håller inte alls med med din vän.

  Det finns flygplatser i Ryssland som har högre säkerhet än de flesta flygplatser i Europa. Med ett undantag. Just Domodedovo, en ganska ny flygplats som paradoxalt nog bygd enligt de internationella standard och som följer de säkerhetsnormerna som tillämpas i hela Europa.

  Kan hålla med om att just den flygplatsen har de inte så bra kontroll för just folk som komme in på välkomshallen. ( om man jämför med andra ryska flygplatser)

  Jag kan påpeka att Domodedovo är säkrare än arlanda eller kastrup, eller vilken annan flygplats i Europa, för att man ska få en uppfattning.

  De andra flygplatserna har ännu större säkerhet. Exampelviss det gamla sheremetyevo där kommar man inte in till ankomsthallen utan att vara kontrollerad.

  Jämför med Kastrup eller arlanda, det är bara att komma in, ingen kontrollerar dig alls. Även Heathrow eller Charles de Gaulle för att nämna några har precis samma standard, iIngen kontroll alls till välkomshallen.

  Säkerheten i Domodedovo jämförelseviss Europa är inte alls sämre.. till och med bättre. Men I RYssland i ett land som är ständig hotat om terrorist attacker är säkerheten under kritik. Med ryska mått. Därför den hårda kritiken från den ryska regeringen.

  Det är dock inget garanti att en person kan komma in med en bomb och spränga sig i luften där folkmassan finns. Ingen säkerhet i världen kan stoppa detta just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s