De kämpar för frihet i Egypten och Tunisien samtidigt som Sverige säljer krigsmaterial till regimerna

Det är oroligt i Tunisien och det är oroligt i Egypten. Människor är trötta på förtryck. Nu vill man ha frihet. Man vill ha demokrati. Vi kan läsa om det i tidningarna och på nyhetssändningarna kan vi se tusentals människor som går ut på gatorna för att protestera och kämpa för frihet och valfrihet.

Samtidigt som allt detta sker så kommer det nu rapporterar om att människor dör. Hittills har över 100 personer dödats i samband med protesterna i Egypten, en del har skjutits ihjäl på Kairos gator. Amnesty och Svenska freds går nu ut i Expressen och rapporterar att risken finns att det är svensk ammunition som har använts. Sverige har de senaste åren exporterat krigsmaterial till bland annat Förenade Arabemiraten, Egypten, Saudiarabien och Tunisien. 2006 så exporterade Sverige krigsmaterial till Egypten för 12 miljoner kronor.

Utåt sett så står Sverige på demonstranternas sida i Tunisien och Egypten. Vi vill se demokrati. Men bortom alla dessa fina ord så säljer Sverige vapen till regimer som kränker de mänskliga rättigheterna. Till länder som är odemokratiska.

Detta är skamligt. Om man ser bortom pyramiderna så har människorna i Egypten fått leva i årtionden av kontinuerliga brott mot mänskliga rättigheter vilket gör det än mer ofattbart hur Sverige kan ha sålt krigsmaterial till Egypten. Det står nämligen tydligt i riktlinjerna för krigsmaterielexport att Sverige inte ska exportera till länder där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer.

Hyckleri av Sverige? Att heja på demonstranterna samtidigt som man säljer vapen och krigsmaterial till regimen? Även USA är kanske en hycklare också, då enligt SVDs Bitte Hammargren så är det USA som har levererat den tårgas som egyptiska demonstranter fått ned i sina lungor när kravallpolis har försökt slå ned protesterna.

Sverige borde inte exportera vapen. Ett land som säger sig stå för demokrati och mänskliga rättigheter borde ÅTMINSTONE inte sälja vapen till stater som kränker de mänskliga rättigheterna.

Bild tagen när jag deltog i manifestation för att stoppa svensk vapenexport till diktaturer

Intressant? Läs då mer om detta på Svenskafreds, DagensETC och i Expressen.
Andra som bloggar om detta är: kaktusblomman, tankarfrånlinköping, Christermagister,

Läs mer om det som sker i Egypten på DN, DN2, Aftonbladet, BBC,
Djupare analys även av Eberhard Kienle – “Tunis, Cairo and beyond: susceptible authoriatians may yet really topple, but questions abound” 

Läs mina tidigare blogginlägg om svensk vapenexport: “Sverige fortsätter med sin vapenexport” och “Sluta sälj vapen till diktaturer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s