Idag visade jag mitt stöd för mötesfrihet i Ryssland

P1000882P1000880

Tidigare idag, måndagen den 31 januari kl. 13.00, så stod jag utanför den ryska ambassaden och höll i ett plakat med siffran 31 på. Vi var cirka 50 personer som dök upp för att visa den ryska ambassaden att här i Sverige är det okej att människor träffas, utbyter åsikter och demonstrerar. Samtidigt som vi stod och frös i Stockholm så var det människor i Ryssland som också var ute och demonstrerade trots att de riskerar att bli gripna och kanske till och med misshandlas. Regimkritiker i Ryssland nekas regelbundet tillstånd att demonstrera. Detta trots att Ryssland har ratificerat Europakonventionen och har mötesfriheten skyddad i sin egen grundlag, under paragraf 31. Den 31:a i varje månad med så många dagar samlas därför demonstranter i Ryssland och påminner om paragraf 31 i den ryska grundlagen. Jag har skrivit om detta i tidigare blogginlägg som du hittar här.

Idag, vid manifestationen utanför den ryska ambassaden i Stockholm, så deltog även Maksim Reznik, som är ordförande för oppositionspartiet Jableko i Sankt Petersburg:

– Det internationella stödet för den ryska demokratirörelsen är mycket viktigt. Att frågan om mötesfrihet vinner gehör i respekterade demokratier som Sverige gör det svårare för den ryska regimen att ignorera den. Våra krav på respekt för grundläggande demokratiska rättigheter avfärdas ofta som gnäll från uppmärksamhetssökande aktivister.

Lite ironisk är det också att den ryska ambassaden i Stockholm ligger på Gjörwellsgatan 31. Alltså, gatunummer 31. Borde de inte fatta vinken?

Uppdatering 1 feb: Härligt att man kan läsa om manifestationen på DNs ledarsida idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s