Singapore en förebild till sverige?

Om ett par dagar åker jag till Singapore och Australien. Även om det finns mycket som jag gillar med Singapore så är jag tveksam till om jag vill att Sverige ska ha Singapore som förebild. Regeringen föreslår nämligen att man ska få böta om man slänger skräp på gatan, med Singapore som förebild. Singapore kallar sig ju, lite på skämt, för A FINE CITY. Böter för att spotta, kasta skräp på marken, fimpa på gatan, tugga tuggummi osv. Visserligen är Singapore oerhört rent, inte alls särskilt skräpigt. Men samtidigt så får man inte blunda inför de ofriheter som finns i Singapore. Hur ogärna människor vill prata politik och vad som behövs göra i landet för att saker ska bli bättre osv. Som sagt, att ha Singapore, ett land som jag inte skulle kalla en riktig demokrati, är inte rätt. Självklart ska folk inte skräpa ner, men jag tror att det går att komma åt problemet på andra sätt än att vända blicken mot ett land vars mänskliga rättigheter präglas av inskränkningar och brister.

P1000829

2 thoughts on “Singapore en förebild till sverige?

  1. Jag tror bötern för att slänga skräp är bra, sånna som jag skärper sig då och slutar nog ;P Jag slänger alltid massa skit och nu så får jag nog tänka över om jag borde fortsätta. Sedan kanske man borde låta bli att göra kopplingen till Singapore, men själva idén tycker jag är bra 🙂

    • Egentligen handlar det hela om attityder. Och att kärnan i detta problem med nedskräpning är värderingar och attityder. Att man tycker att det är okej att skräpa ner. Frågan är om böter kan ändra på dessa attityder? Det är iaf en intressant diskussion. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s