papperslösa kvinnor i sverige kan inte anmäla om de blir utsatta för våld

Jag har flera gånger i denna blogg uppmärksammat situationen för papperslösa människor i Sverige av just den anledningen att jag tycker det är hemskt att vi har ett oss och dem samhälle, där några som inte vill men tvingas till att stå utanför vårt samhälle bara för att de råkar ha fötts i ett annat land. Idag skriver Frida J Metso och Ann-Katrin Åslund på newsmill om situationen för papperslösa kvinnor i Sverige och vilken hemskt utsatt situation som de befinner sig i. Dessa kvinnor, som saknar papper, befinner sig väldigt utsatta ifall de skulle misshandlas eller bli våldtagna. De kan inte söka hjälp och de kan inte anmäla av rädsla för att bli utvisade. Att Sverige har ett samhälle som bygger på att samhället bara skyddar de flesta men inte alla, vad är det för samhälle egentligen? Inte särskilt humant eller medmänskligt, kan jag tycka.

Jag tycker det är fantastiskt och väldigt bra att bland annat Frida J Metso och Ann-Katrin Åslund uppmärksammar detta och att de arbetar för papperslösa människors rättigheter och situation i Stockholm och i Sverige. För man får trots allt inte glömma bort att oavsett om dessa kvinnor saknar papper och oavsett varför dessa kvinnor lever i Sverige utan uppehållstillstånd så har dessa kvinnor de mänskliga rättigheter som aldrig kan nekas dem. Ett samhälleligt skydd är en mänsklig rättighet och får inte vara kopplat till medborgarskap.

P1000554

På bilden: Erik Ullenhag (integrationsministern) och Frida J Metso från manifestationen Ge papperslösa rätt till vård, Almedalen 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s