Idag trotsar de rädslan och demonstrerar för rätten till mötesfrihet

Idag går tusentals ryssar ut och demonstrerar för rätten till mötesfrihet, då det är den 31:a idag. I helgen när jag var i Sankt Petersburg så träffade jag bland annat Nikolay (se bild), som har deltagit i dessa demonstrationer. Han visade mig bilder från när han har blivit arresterad, och blivit tvungen att spendera natten med en massa okända människor. Jag skrev ett meddelande till honom igår, där jag bad honom att höra av sig efter demonstration, och han svarade:

”Yes, of course, I’ll participate today and tell you about it, if I would not be arrested”

Han är ungefär lika gammal som mig och lever bara cirka två timmar bort med flyg. Ändå är vår verklighet så olika, då jag har aldrig ens funderat över huruvida jag kommer att bli arresterad eller inte när jag deltar i en demonstration.

Just den 31:a i varje månad med 31 dagar så går engagerade ryssar ut för att påminna makthavarna om paragraf 31 i den ryska grundlagen där rätten till mötesfrihet står med. Trots att de har stöd för att demonstrera i grundlagen, så mötts de med brutalitet från myndigheterna.

I de senaste demonstrationerna för mötesfrihet i Ryssland så har hundratals gripits, ibland även med våld. Jag har skrivit om dessa demonstrationer tidigare och jag har själv deltagit i en stöddemonstration utanför den ryska ambassaden i Stockholm. Idag skriver Amnesty och Östgruppen i Sydsvenskan om hur viktigt det är att Sverige faktiskt reagerar om demonstranterna idag grips, vilket de troligtvis kommer att ske. Det är kloka ord av svenska Amnestys generalsekreterare Lise Bergh och Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Jag hoppas att den svenska regeringen men även Sveriges riksdag lyssnar.


Bild tagen från PärGustavssons blogg.

Läs mina tidigare blogginlägg på samma tema:
”Idag visade jag mitt stöd för mötesfrihet i Ryssland”, ”Ryska aktivister fängslade efter demonstration för mötesfrihet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s