Världen måste börja röja fler minor och sluta placera ut nya

Under de första månaderna som jag engagerade mig i organisationen PeaceJam så fick jag lära mig en hel del om landminor och hur de påverkar hela samhällen. Anledningen till detta var för att Jody Williams, som har fått Nobels fredspris för att ha arbetat för ett förbud mot landminor, skulle komma till PeaceJam UK i Bradford. Historierna och tragedierna kring minor är alldeles för många men tyvärr så kommer det nya rapporter hela tiden om fler som har drabbats. Trots förbudet som de flesta länder i världen har skrivit under, så lemlästar eller dödar minor omkring tjugotusen personer varje år. 20 procent är barn. De som överlever får uthärda fysiska, psykologiska och ekonomiska men under resten av livet. Minor hindrar en även från att bruka jorden och förhindrar en långsiktig återuppbyggnad av krigsdrabbade områden.

Anledningen till varför jag tar upp detta idag är för att FN har utlyst den 4 april som den dag då man ska uppmärksamma minor runt om i världen.

“The main message of the day is that the threat of landmines and other remnants of war or unexploded ordnance can be solved in years, not decades,” explains UNICEF’s Senior Programme Officer Paula Claycombe.”

Jag fick chansen att lära mig om hur människor drabbas dagligen av minor genom mitt engagemang i PeaceJam. Dock måste fler få information om vilket hemskt vapen minor är och varför de ska vara förbjudna. Ju fler som är medvetna desto större påverkan kan vi ha på världens ledare om vi en dag ska kunna få en värld fri från minor.Världen måste börja röja fler minor och sluta placera ut nya!

Ett härligt kort från 2007 på Jody Williams och på oss studenter som spenderade all fritid med att engagera oss i PeaceJam.

Läs mer på minor på unicef och svenska fn-förbundet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s