Vad vågar man egentligen skriva om som journalist i ett land som kränker pressfriheten?

Det är fortfarande några minuter kvar av den internationella pressfrihetens dag och jag vill inte att denna dag ska passera obemärkt. Det går inte att låta bli ibland att tänka, att om jag hade varit journalist i ett land som till exempel Ryssland, Ungern eller Italien, hade jag då kunnat skriva en del av det som jag skriver på denna blogg? Hade myndigheterna tillåt mig publicera artiklar som kritiserar landets politik och lagar när det gäller demokrati, yttrandefrihet, jämställdhet och mänskliga rättigheter? Eller skulle jag då ha råkat ut för samma öde som till exempel den ryska journalisten Michail Beketov?

Okej, nu är detta kanske ett extremt exempel men det går inte att blunda för att det är nog väldigt många journalister i länder där det inte råder pressfrihet, som hela tiden måste granska sig själva i sitt arbete som journalist av rädsla för att de kanske annars publicerar något som får myndigheterna till att agera, vilket kan betyda att de riskerar sin familj eller sitt eget liv.

Att EU borde hålla facklan högt när det gäller pressfrihet, kan jag tycka är en självklarhet. Dock är det många av EUs medlemsländer som kränker pressfriheten, vilket inte är acceptabelt. Därför blev jag glad när jag såg Birgitta Ohlsson, Jesper Bengtsson, Jean-Francois Julliard, Ola Larsmo och Ulrika Knutson skriva på Brännpunkt att ”Vi måste på allvar föra en diskussion om hur EU ska kunna garantera att grundläggande rättigheter, däribland pressfrihet, respekteras i hela unionen. Att inte respektera EU:s gemensamma regler måste få konsekvenser. Yttrandefriheten måste bevaras till kommande generationer. EU har en skyldighet att hålla pressfrihetens fackla högt i en värld där en majoritet av mänskligheten inte får tycka, tänka och tro fritt.”

Läs mer om denna dag: SVD, Editors’Weblog, BBC, Norran, Tomas Mattsons blogg,

1 tanke på “Vad vågar man egentligen skriva om som journalist i ett land som kränker pressfriheten?

  1. Pingback: Pressfrihet innebär inte att man skriver allt « SWEfrånWA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s