Hoten mot journalister är inte påhittade

Förra veckan så bloggade journalisten Volha Klaskouskaya från Belarus (Vitryssland) på Info Belarus hemsida och blogg. Några timmar senare, efter att hennes blogginlägg hade publicerats, så kom KGB hem till henna. Volha blev arresterad och misshandlad. Läs mer om det här.

Jag har tidigare uppmärksammat journalisters situation runt om i världen där det fria ordet inte alltid är så fritt. Men i och med att jag själv är aktiv inom Info Belarus, så blev det extra smärtsamt att få veta att en journalist, som bloggat på Info Belarus, en svensk kampanjsida, blivit misshandlad till följd av det. Därför blir jag extra glad, när jag denna förmiddag, kan läsa hur SVD faktiskt skriver och uppmärksammar journalisters situation runt om i världen. Att det finns journalister runt om i världen som riskerar att utsättas för våld, bli kidnappade eller till och med mördade för det skrivna ordet.

Jag är, som ni förmodligen vet, aktiv i insamlingen till förmån för Michail Beketovs stödfond. Beketov, som är en rysk journlist, som misshandlades så brutalt efter att ha skrivit om korruption, att han idag ej kan varken prata eller skriva. Just nu håller vi därför på och samlar in pengar till honom. Pengar som går till medicin och sjukvårdskostnader. Michail Beketov är tyvärr bara ett exempel på journlister som riskerar sina liv för att kunna skriva och rapportera om sanningen.

Skänk gärna en slant till Michail Beketovs stödfond, mer information om insamlingen hittar du här.

Läs gärna mina tidigare blogginlägg om journalisters situation:

”Journalist misshandlad efter att ha skrivit en artikel för Info Belarus”
”Vad vågar man egentligen skriva om som journalist i ett land som kränker pressfriheten?”
”Utländska journalister varnas i Kina”
”Kommer Kasjin att kunna skriva igen?”
”Journalist i Ryssland är ett riskfyllt yrke”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s