Polisen varnar för bråk efter dagens derby i Moskva

Det är söndag idag, vilket ofta även är lite synonymt med fotboll. Själv så ska jag se Manchester United – Arsenal ikväll, men det som gör mig lite ledsen och sorgsen det är när jag läser om hur huliganer planerar att genomföra en manifestation efter dagens derby mellan Spartak och CSKA Moskva. Polisen varnar för rasistupplopp efter fotbollsmatchen då båda lagens ”huliganer” väntas göra gemensam sak mot den så kallade fienden – invånare med ursprung i Kaukasus.

Rasism i Ryssland är väldigt mycket mer utspritt och öppet än här i Sverige. Att läsa och höra om det som pågår i Ryssland, attityden mot vad de anser är ”utlänningar” (kaukasier som har ryskt medborgarskap) är obehaglig.

Bakgrunden till dagens bråk, som polisen varnar för kommer att ske efter matchen, är enligt DN, egentligen en ganska tragisk händelse där fokus egentligen har hamnat på etnicitet. Natten till den 13 augusti hamnade 19-årige Ivan Agafonov (ryss) i gräl med Rasul Mirzajev (delrepubliken Dagestan i norra Kaukasus), en 25-årig kampsportsstjärna, utanför en nattklubb i Moskva. ­Mirzajev måttade ett slag mot Agafonovs ansikte, och detta enda slag tog så illa att 19-åringen avled på sjukhus senare samma natt. Fallet har hårdbevakats av alla ryska medier de senaste två veckorna. Mirzajev sitter häktad efter att ha överlämnat sig själv till polisen.

Inrikesdepartementet varnar för att ”Polisen kommer att trycka ned alla försök att hålla otillåtna massaktioner”, enligt Fotbollskanalen.

Fotboll ska vara något roligt och underhållande. Fotboll ska inte vara synonymt med bråk även om jag misstänker att dagens derby i Moskva är främst en ”ursäkt” till att samla hårdföra högerextremister. Jag hoppas innerligt att fotbollsmatchen i Moskva blir underhållande och att efteråt går alla hem, eller till lite olika barer och caféer och firar med ett glas. Världen, och framför allt inte Ryssland, behöver inte mer bråk.

3 tankar på “Polisen varnar för bråk efter dagens derby i Moskva

  1. Jag tycker att det är bara DN som planerar manifestationer i Moskva 🙂 Jag hörde ingenting om det före matchen och nu är den redan över men det är fortfarande lugnt här. I alla fall var det ingen rädsla i Moskva. DN-journalister är så räddhågade :)))

      • Nej, jag är ingen fotballsfan. Jag vet bara att de spelade oavgjort 2:2. Det uppstod ett slagsmål mellan fans men det fanns inga massaktioner mot kaukasier. Sådana bråk är vanliga när 43 000 unga idioter samlas på ett ställe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s