5 år sedan Anna Politkovskaja mördades

Nu är det 5 år sedan journalisten och människorättskämpen Anna Politkovskaja mördades med fyra skott i sin trappuppgång i Moskva. Kollegor och utredare anser att det var ett beställningsjobb och även om man har gripit den som har sköt Anna, så har man inte gått till botten med vem som beställde mordet på den modiga journalisten.Anna Politkovskaja som var en orädd kritiker av Putins styre och var den mest kända kritikern av de pågående brotten mot mänskliga rättigheter i Kaukasien

Vad som är sorgligt är att höra hur chefredaktören på tidningen Novaja Gazeta, där Anna arbetade, berättar om hur mordet på Anna och andra reportrar har inneburit en slags självcensurering. Att man tänker en andra gång, innan man skriver om något. Man har dessutom slutat rapportera från Kaukasien då det helt enkelt är för farligt. Tidningen censurerar sig själva, för att slippa behöva begrava fler kollegor.

Sedan 2000, när Putin kom till makten, har 19 journalister i Ryssland mördats på beställningsuppdrag enligt människorättsorganisationer.

Idag är det dessutom premiärminister Putins födelsedag. Om man bortser från alla konspirationsteorier som har uppstått i och med att Anna Politkovskaja mördades på Putins födelsedag, så är det ändå svårt att inte kasta lite onda blickar på Putin. För hur mycket har han försökt se till så att man verkligen har fått tag i den som beställde mordet på Politkovskaja, stoppa korruptionen, reformera rättsväsendet och framför allt; hur mycket har Putin gjort för att få stopp på mördandet, misshandeln och kidnappningarna på journalister och människorättsaktivister? Svaret är ALLDELES FÖR LITE!

I en ny rapport från Europarådet och OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, är man mycket kritisk till hur länder som Ryssland utreder bland annat mord på journalister.
– Långsamma utredningar, inte helhjärtade utredningar… Om man har gripit den som faktiskt sköt så har man inte gått efter den som gav order om eller finansierade det här mordet. Det har blivit en stämning av straffrihet kring flera av de här fallen.

Sedan Anna Politkovskaja mördades så har klimatet för ryska journalister inte blivit särkilt mycket bättre. Ni som följer denna blogg vet ju redan vad journalisten Michail Beketov drabbades av. Däremot så är det positivt att världen utanför Ryslands gränser inte glömmer bort Anna Politkovskaja och hennes arbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s