Tre kvinnor får nobels fredspris 2011

Jag avundas inte den norska nobelkommitén som ska bestämma vem skulle få priset i år, nobels fredspris 2011. Även om jag själv hade velat att den ryska människorättsorganisationen The Memorial skulle få priset så finns det samtidgt tusentals andra människor och organisationer vars insatser för fred också borde uppmärksammas.

Och i år valde man att sätta fokus på tre kvinnor. Tre kvinnor som alla har bidragit enormt till att göra världen en bättre, fredligare och mer demokratisk plats. Årets nobelpris 2011 går till Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman. Ni kan läsa mer om dem och deras bidrag till en fredligare värld på nobelpeaceprize.org, svt, dn, svd, bbc, aftonbladet,

Men det jag vill tillägga är att jag tycker det är bra att man uppmärksammar kvinnor som har kämpat för att göra världen en bättre plats. För få kvinnor har tilldelats nobels fredspris tidigare. Innan idag är det 12 kvinnor som har uppmärksammats och fått det ärofyllda priset. Idag blir det ytterligare 3 kvinnor. Som jag har bloggat om tidigare (läs här), så är kvinnor oerhört utsatta i konflikter. Idag används ofta kvinnor som ett vapen, genom våldtäkter. Vilket gör det ännu mer enastående när kvinnor vågar arbetar för fred och mänskliga rättigheter trots riskerna.


Bild på Ellen Johnson Sirleaf, Tawakkul Karman och Leymah Gbowee. Bild från DN.se

1 tanke på “Tre kvinnor får nobels fredspris 2011

  1. finaste suss! jag saknar Uppsala, saknar mina vänner- det gör jag!!! saknar dig!! bäst vore det om hälsofreak flyttar till uppsala:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s