Val i Ryssland om åsikter och ideologi eller om pengar och makt?

Det är lördagskväll och jag sitter med datorn i knät och försöker förbereda lite inför resan till Ryssland. Fick flygbiljetten igår så det känns lite mer verkligt nu. Tiden går fort, november kommer bara att flyga förbi innan det är dags att åka till Arlanda och Sankt Petersburg.

Jag kommer bland annat att få träffa politiskt engagerade ryska ungdomar, vilket ska bli jättekul. Man läser på bland annat DN om hur den ryska presidenten Medvedev ska träffa journaliststudenter – men det visar sig att studenterna utesluts och byts ut till supportrar. Inte nog med att de utesluts – flera greps även av säkerhetspolisen när studenterna försökte komma in på mötet som skulle ha varit med just journaliststudenter… Var detta en engångsföretelse eller är detta verkligheten för engagerade ungdomar i Ryssland vars åsikter är annorlunda makthavarnas? Vad tror du?

Efter min resa till Sankt Petersburg i våras, där jag fick träffa ungdomar från bland annat det socialliberala partiet Jabloko, så tror jag att ryska engagerade ungdomar arbetar i motvind. Samtidigt så imponeras jag enormt av deras drivkraft att fortsätta kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter trots att de riskerar att gripas.

Jag ska till Ryssland i december för att bevaka parlamentsvalet. Det känns inte särskilt lovande att valet som man ska bevaka kommer att vara så demokratiskt när man redan nu kan läsa om valfusk. En lokal ledare ska, enligt tidningen Moskovskij Komsomolet, ha sagt:

”Enade Ryssland i Moskva fördelar pengar. De har en bestämd summa som går till den region som uppnår det högsta valresultatet för partiet. Vi vill att det blir vårt län.”
”Där det är nödvändigt kan vi ge materiell uppmuntran. För en röst på Enade Ryssland betalar ni mellan 500 och 1.000 rubel, i nödfall upp till 2.000 rubel.”
”Kontrollen kan ske på olika sätt. Till exempel med mobilkamera. Den som fotograferar att han har röstat rätt får sin premie.”

Frågan som jag ställer mig är egentligen hur mycket valet i december kommer att handla om att påverka, om åsikter och ideologi… istället för om pengar och makt. Vad tror du?

Läs gärna mina blogginlägg från min resa till Ryssland i våras här.

2 tankar på “Val i Ryssland om åsikter och ideologi eller om pengar och makt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s