Var gömmer sig alla engagerade människor?

Har ikväll haft finbesök. Inte ofta som kompisen Bohm kommer förbi och dricker te, pratar orättvisor och engagemang. Bohm och jag slogs tillsammans mot soffpotatisar till elever, lärare och rektorer när vi satt i elevrådsstyrelsen på gymnasiet. Känns som att det var en evighet sedan man höll på med sånt…

Något som kom upp bland muffins och earl grey var just engagemang, eldsjälar och om det ideella engagemanget. Håller det på och dör ut? Måste folk titta på tv och spela dataspel varje kväll efter jobbet eller skolan istället för att engagera sig i någon organisation, förening eller sakfråga? Ibland undrar man om folk alltid prioriterar desperat housewifes, ensam mamma söker eller world of warcraft istället för att sitta i en styrelse, ta på sig något uppdrag, gå på möten eller hjälpa till med att sälja julgranar för att få ihop pengar till ett välgörande ändamål. För det tycks vara allt färre som engagerar sig. Som ger lite av sin tid till något större. Ideellt engagemang känns nästan som något ovanligt, när det borde vara en självklarhet.

Eller har vi fel? Kryllar världen och Sverige av engagerade människor? Som engagerar sig i sin bostadsförening, elevrådet, nattvandrarna, politiskt eller något annat som kräver ideellt engagemang och hjärta. I sådana fall: Var gömmer sig då alla dessa engagerade människor? Och om de gömmer sig, så borde man kanske fråga sig varför. Kanske måste vi ändra vårt synsätt. Att inte kräva eldsjälar som engagerar sig i föreningen varje ledig timme, utan välkomna de som bara har möjlighet att engagera sig några timmar i månaden. Det viktiga är trots allt att människor fortsätter engagera sig, och att fler upptäcker allt positivt som engagemang medför – inte bara för sig själv, utan även för andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s