Var är alla valaffischer? På plats i Ryssland inför valet på söndag

Nu är jag på plats i Sankt Petersburg för att bevaka valet till duman (parlamentet). På vägen till hotellet från flygplatsen så kunde man överallt se reklamaffischer för Enade Ryssland (partiet som Putin och Medvedev representerar) men ingenstans såg jag en reklamaffisch för något annat parti. Däremot hade man en gigantisk valaffisch (tänk dig att hela Åhlens-huset, ena sidan, i Stockholm var klätt i en affisch) som uppmanade folk att kryssa i rutan på valsedeln för Enade Ryssland. Vår taxi chaufför var inte så uppjagad, glad eller arg. Han var mest uppgiven. Putin kommer ju bara att fortsätta bestämma, oavsett om han har högt eller lågt förtroende. (läs mer på svt.)

Inte förrän när vi kom till Nevskij prospekt, huvudgatan, så såg vi lite mer valrörelse – för då var nämligen väldigt många ute från Rättvisepartiet ute och kampanjade. Klädda i gult och viftade med flaggor. De gick inte att missa! (se bild nedan). Dock har jag fortfarande inte sett någon valaffisch från något annat parti än Enade Ryssland och inte borde jag få se några imorgon – man får inte affischera dagen före valet och på valdagen.

Efter promenad i kylig blåst och regn i staden så gick vi till en restaurang för att äta middag. Där, på restaurangen utanför toaletten, så hittar vi vykort med budskap (se bild nedan) från partiet Jabloko.

Imorgon ska vi till svenska konsulatet för en briefing, besöka Jablokos kontor och förbereda inför söndagens val. Jag är oerhört tacksam över att jag har fått denna möjlighet av SILC till att bevaka dumavalet på plats här i Ryssland!

Rättvisepartiet kampanjar.


Jablokos vykort angående att Putin och Medvedev har bytt plats:
”bara för att man byter plats blir det ingen skillnad”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s