Ha inte alltför stora förhoppningar om fria och rättvisa val imorgon

Har idag varit på lunch på det svenska konsulatet här i St Petersburg för att diskutera morgondagens parlamentsval. Att få höra svenska riksdagsledamöter, som är här på officiellt valobservatörsuppdrag, berätta om tidigare observationer var mycket intressant. Hur röster förfalskas, människor som körs runt för att rösta i flera vallokaler, hur observatörer nekas inträde, hur människor får betalt för att rösta på ett parti – vilket är varför en del då tar kort på sin valsedel i valbåset för att kunna visa upp sin röst. Förhoppningsvis kommer inget av detta att ske, men efter dagens lunch så har man verkligen förstått att man ska nog inte ha särskilt stora förhoppningar…

Stort samtalsämne under lunchen var bland annat GOLOS – en rysk organisation som arbetar som valobservatör och arbetar för fria och rättvisa val i Ryssland. De är ett hett ämne här i Ryssland för att de blev kallade in till rätten igår, bara två dagar före valet. Journalisten Kalle Kniivila ger en väldigt bra skildring om detta på sin blogg.

Läser på DN att Olga Novosad från Golos rapporterar att man har fått in tio gånger så många rapporter om fusk som motsvarande tid före valet 2007. Nu, idag, har ordförande från Golos blivit gripen och kommer att hållas i tolv timmar. Jag hoppas att detta, att myndigheterna verkar vilja försvåra Golos möjligheter till att observera och bevaka morgondagens val, kommer att få fler människor till att höja rösten och inte acceptera valfusk.


Utanför svenska konsulatet som vi besökte tidigare idag.

2 tankar på “Ha inte alltför stora förhoppningar om fria och rättvisa val imorgon

    • Jag vet inte exakt hur mycket pengar Golos får av bara USA. Golos får även pengar av bland annat EU. Men som en medarbetare från Golos säger: – Vi skulle gärna ta emot statliga ryska pengar, men vi får inget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s