The Memorial nominerat till Nobels fredspris 2011

Om ungefär en vecka så får vi veta vem som blir tilldelad det finaste priset i världen, Nobels fredspris. Fredagen den 7 oktober blir det officielt. Jag håller tummarna, även i år, för att priset går till den ryska människorättsorganisationen The Memorial.

Även i år är organisationen tillsammans med organisationens grundare Svetlana Gannushkina nominerade till det ärofyllda priset. The Memorial var, vilket jag uppmärksammade här på bloggen, även förra året nominerade. 2004 var Memorial en av vinnarna till det så kallade alternativa Nobelpriset, the Right Livelihood Award för sitt arbete i att dokumentera övergrepp på mänskliga rättigheter i Ryssland och forna sovjetstater.

Vad gör The Memorial? Organisationen arbetar bland annat matt bevara och sprida information om Gulag och förtrycket i det forna Sovjet, i form av hemsidor, utställningar, dokument, dagböcker, brev och fotografier. Man hjälper också individer att finna dokument, gravar o.s.v. om politiskt dömda släktingar. Organisationen är också aktiv när det gäller dagens människorättsövergrepp, till exempel i Tjetjenien, vilket inte är särskilt populärt varken i Ryssland eller i Tjetjenien.

Historiken Jonathan Brent, i en intervju med SVD 2009, menar att om The Memorial får nobels fredspris, så kanske det inte gör så stor skillnad mer än att det skulle ge Memorial kraft att också föra den nya kamp som väntar, om vilka historieböcker som ska användas i skolundervisningen.

Fast jag tror att det gör skillnad. Det sänder trots allt en signal till Ryssland och andra regimer som gör det svårare för människorättsorganisationer att världens blickar är på dem. Att världen stöttar de människor och organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter. Dessutom skulle det som sagt ge dessa människor som ibland tvingas offra sina liv på grund utav sitt arbete, (en av the Memorials medarbetare Natalja Estemirova mördades 2009) styrka av att få denna uppmärksamhet och uppskattning.

Hur mörk skulle världen egentligen vara utan dessa människorättskämpar?
Jag hoppas därför innerligt att Oslo och Nobelkommiteen väljer att ge Nobels fredspris 2011 till the Memorial.


Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s